Goede zorg doen we samen

Een dankbare taak

A._De_verbinding_Kees_Scherpenzeel_Moulham_02_345_200_s_c1
FOTO: MOULHAM AL BOUSHI  TEKST: NELLEKE SIMONSE

Wat doet de formulierenbrigade?

Kees Scherpenzeel werkt 6 jaar bij de formulierenbrigade op de Alexberg. Voorheen had hij een baan als boekhouder. Af en toe begeleidde hij al met invullen van belastingformulieren. Nu helpt hij met aanvragen van allerlei toeslagen, zoals huurtoeslag. Maar ook bij aanvragen van uitkeringen of schuldregelingen. Als problemen te groot worden, verwijst hij door naar maatschappelijk werk. Zoals bij een koopverslaving. De hulp is vooral bedoeld voor mensen met een minimum inkomen. Kees heeft inmiddels 75 vaste klanten, verspreid over 12 nationaliteiten. 70% van de klanten heeft een buitenlandse nationaliteit.

Een vaste klant

Eén van de vaste klanten is Abdelilah Safrati. Hij komt uit Marokko en woont 25 jaar in Nederland. Zijn gezin, vrouw en 3 kinderen, woont nog in Marokko. Kees heeft hem geholpen met het aanvragen van kinderbijslag en kind-gebonden budget. Dat was een lastige procedure. Elke 3 maanden moet geld opgestuurd worden naar Marokko. Abdelilah is erg blij met de hulp van Kees. Zonder zijn begeleiding heeft het gezin nauwelijks inkomen. Verder helpt Kees met het nakijken en beantwoorden van zijn post. Ook die hulp is onmisbaar. Abdelilah kan niet lezen en schrijven.

Allerlei soorten klanten

Kees werkt 4 ochtenden in de week. Hij heeft al die jaren al heel wat dingen meegemaakt. Soms heeft hij zijn bedenkingen. Dan komt iemand met een dure auto. Voor hulp bij het aanvragen van een uitkering. Hij zegt: “Je kunt er niets aan doen. Maar ik lig er verder niet wakker van. “Bij fraude trekt hij de streep en vervolgt:

“Als ze me belazeren, hoeven ze niet meer terug te komen.” Gelukkig heeft hij dat nog maar 3 keer meegemaakt. En hij maakt ook wel leuke dingen mee. Een vrouw uit Ghana die hij begeleid had, was zwanger. Toen ze bevallen was, heeft ze haar zoontje Kees genoemd. Uit dankbaarheid. Omdat hij haar zo goed geholpen had.

Kijk voor meer informatie op www.werkaandewijk.nl