Goede zorg doen we samen

Een bijzondere ontmoeting

B._Taalvrienden-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST:  NELLEKE SIMONSE

De deelnemers

Vanmiddag praten we met Mieke en Abdulrahman.

We zijn benieuwd naar hun ervaringen. Mieke komt onzeker binnen. Ze reageert wat emotioneel en verontschuldigt zich. Ze zegt “Sorry hoor, ik kan er niks aan doen. Dat overkomt me af ten toe.” Ze is in eerste instantie wat stil. Maar in de loop van het gesprek ontdooit ze. Soms oogt ze wat verward en is moeilijk te volgen. Maar haar gesprekspartner heeft daar geen probleem mee. Hij begrijpt haar toch wel. Op zijn manier.

De Taalvriend

“Mag ik je wat vragen?”, zegt ze ineens tegen Abdulrahman. “Vind je Nederlands een moeilijke taal?” Hij zegt “Het gaat steeds beter. Nederlands is een mooie taal.” Abdulrahman komt uit Syrië. Hij woont sinds 3 jaar in Nederland. Na 1,5 jaar zijn vrouw en 4 kinderen hem gevolgd. In Nederland is een vijfde kind geboren. Naast een druk gezin volgt hij taallessen bij Welkomsttaal. En hij heeft een baan als automonteur. Hij is erg blij met het project “De Taalvriend”. Hij zegt “Ik spreek nog niet goed Nederlands. Ik wil zoveel mogelijk met mensen praten. Dit is voor mij heel leerzaam.”

Een gezellige groep

De groep bestaat uit 9 bewoners en statushouders. Het aantal wisselt wel eens. Om een gesprek tot stand te brengen worden praatplaten gebruikt. Met afbeeldingen waar mensen samen over praten en ervaringen uitwisselen. Maar naast leren moet het ook gezellig zijn. Dat laat Abdulrahman zien. Vrouw Noura heeft vanmorgen heerlijk Syrisch gebak voor de groep gebracht. “Nou”, zegt Mieke “die moet je houden.” Abdulrahman moet er om lachen. Hij zegt “Een volgende keer neem ik mijn vrouw en kinderen mee naar de groep.” Dat zorgt weer voor een andere afleiding. Mieke ziet het helemaal zitten.