Goede zorg doen we samen

Door kunst in contact

B._Tijd_van_je_leven-Jille_Zuidema_03_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: DÉSIRÉE VAN DER VALK

Evelien Brugmans werkt bij Park Zuiderhout. Zij zorgt ervoor dat bewoners leuke activiteiten kunnen doen. Samen met collega Fen. “Wij zijn zo blij met dit project. Dat doen wij samen met de GGD, Nieuwe Veste en kunstenaars. Samen proberen we het leven van ouderen te verrijken. En mogelijke eenzaamheid tegen te gaan. Kunst speelt hierbij een belangrijke rol.”

Kunst in workshops

Evelien: “Kunstenaars geven de workshops. Een vrijwilliger van Park Zuiderhout helpt mee. Er zijn verschillende kunstvormen: muziek, boetseren, theater en textiel. Tijdens zo’n workshop vertellen de ouderen aan elkaar wat belangrijk was in hun leven. Of nog steeds is. De kunstenaars zijn actief op zoek naar die levensverhalen.”

Evelien heeft mooie momenten gezien. “Laatst zag ik een verdrietige oude dame in de hal. Daar was de workshop textiel aan de gang. Ze ging erbij zitten. En vertelde waarom ze zo’n verdriet had. Door de reacties van de anderen fleurde ze helemaal op.” Kunstenaar Maurice Spapens heeft een ander voorbeeld. “Een van de deelnemers heeft Parkinson. We hebben voor hem een werkvorm gevonden. Het is heel knap wat hij voor elkaar krijgt. Het resultaat is een werkstuk dat zijn verhaal vertelt. Ik vind dat heel ontroerend.”

Goede voorbereiding

Er is niet over één nacht ijs gegaan. Evelien: “Vooraf hebben de deelnemers kennisgemaakt. Ze vertelden wat zij leuk zouden vinden. De GGD gaf een cursus aan de kunstenaars, vrijwilligers en begeleiding. Het thema was ‘eenzaamheid en positieve gezondheid.’ Op 11 maart is de eindpresentatie voor medebewoners, familie en naasten. Om te laten zien waar de deelnemers sinds half januari hebben gedaan. En wat het hun heeft gebracht.
Interesse? U bent welkom: 14.30 uur bij Park Zuiderhout.

Kijk ook eens op www.tijdvanjeleven.com