Goede zorg doen we samen

Digitaal op weg

A._Digi-inloop_Mike_Morrell_01_345_200_s_c1

FOTO:  MIKE MORRELL  TEKST: NELLEKE SIMONSE

Zelfs de gemeente vraagt om formulieren via de computer in te vullen. Maar ook allerlei instanties. Medewerkers Marloes en Maritsa zijn het er wel over eens. Het is belangrijk om mensen daarbij te begeleiden.

Een lage drempel

Maar veel mensen voelen zich nog onzeker wat computers betreft. Daarom is een voorziening als de Digi-Inloop belangrijk. Waar je makkelijk binnen kunt lopen met je vragen.

De medewerkers nemen ons mee naar de computerwand. Die is gevestigd naast de informatiebalie in de bibliotheek. Hier gonst het inmiddels van bedrijvigheid. 5 begeleiders lopen rond om eventuele vragen te beantwoorden.

Klanten en begeleiders

In een hoek zit Tonnie van 87 met begeleider Tjeerd aan een tafeltje. Vanwege haar leeftijd verwachten we een beginnende leerling. Maar dat is een vooroordeel. Ze wil nog even de fijne kneepjes onder de knie krijgen. Zoals van Windows10. “En hoe kan ik op mijn Iphone iets opzoeken? Bijvoorbeeld waar mijn zoon zich precies bevindt?”, vraagt ze aan Tjeerd.

Iets verderop zit Christina met begeleider Brigitte. Om haar schrijfvaardigheden te verbeteren oefent ze regelmatig. Met een speciaal programma. Brigitte is haar vaste begeleider. Die zegt: “Ik heb in mijn werk veel met computers moeten werken. En voel me inmiddels ervaringsdeskundige. Ik wil mijn kennis graag overdragen.”

Sommige begeleiders, zoals Ans, weten heel veel van computers. Zij heeft bijvoorbeeld ook veel verstand van smartphones. Voor technische vragen over de telefoon kun je bij haar terecht. Zelfs vragen in de trant van: ‘Hij doet het niet’.

Ook voor de gezelligheid

Iedereen kan op de vaste inlooptijden binnenlopen met zijn vragen. Maar je kunt ook oefeningen doen. Om je Nederlands te verbeteren. Of je computervaardigheden uit te breiden. Daarnaast is een gezellige en ontspannen sfeer heel belangrijk. Marloes zegt

Kijk voor meer informatie op www.nieuweveste.nl