“Denk niet in beperkingen maar in mogelijkheden”

A3_Vrijwilliger_bij_Surplus_-_eigen_foto_345_200_s_c1

TEKST: ANITA COOLEN

Petra van Aert is vrijwilligers coördinator. Ze werkt bij Surplus locatie Vuchterhage. Petra zegt: “Het was toen een project van de bibliotheek. Zij kwamen met het idee van voorlezen in woonzorgcentra. En hebben het bij ons gestart met Tianah als vrijwilliger. Zij houdt veel van taal en van lezen. En vond het leuk dit met anderen te delen.”

Vrijwilligerswerk als hobby

Tianah zegt: “We zijn begonnen met een groepje van 8 mensen. Met veel plezier las ik voor. Maar ik vond het ook fijn om meer te vertellen. Bijvoorbeeld over de schrijver. Zo wisselde ik het voorlezen af. Er ontstonden vaak interessante gesprekken. Door verschillende oorzaken is dit groepje gestopt. Mevrouw Jopie de Laat, bijna 91 jaar, was 1 van de deelnemers. Wij hadden samen een klik. En toen ben ik bezoek vrijwilliger geworden bij haar. Tijdens deze bezoekjes vermaakten we ons met lezen, praten en zingen. Totdat we huisbezoek niet meer veilig vonden door corona. We zijn gaan wandelen en bellen met elkaar. Wandelen is echt een hobby van mevrouw De Laat. Maar minder die van mij. Ik moest moeite doen om haar bij te houden! En nu heeft ze tijdens de gymnastiek haar heup gebroken. Ik vind dat zo erg voor haar.”

Optimisme helpt je verder

Petra zegt: “Tianah weet heel veel. En als vrijwilliger ziet ze steeds weer mogelijkheden.”

Tianah vertelt: “Ik ben van het ene werk in het andere beland. Door corona zijn er nu veel beperkingen. Maar mogelijkheden zijn en blijven er altijd. Optimisme helpt je om ze te vinden. Ik voel me nog steeds voorlees vrijwilliger. En hoop mijn passie voor lezen weer te kunnen delen.”

Wij hebben met interesse geluisterd naar Tianah’s verhalen. En wensen haar alle succes met haar verdere vrijwilligerswerk. En mevrouw De Laat wensen we natuurlijk van harte beterschap. Samen met Petra hopen wij dat de dames snel weer samen komen.

Gerelateerde vragen: “Denk niet in beperkingen maar in mogelijkheden”