Goede zorg doen we samen

De ‘Opknap’ van Jongerencentrum Galaxy

A._JOP_Haagse_Beemden-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: LIESBETH DE JONG

Machteld Nieuwenhuyzen is jeugdwerker bij Surplus. Ze is hier vaak, samen met haar 2 collega’s. Het team werkt vanuit de wijk. In samenwerking met de gemeente. Vroeger hadden ze een programma. Nu volgen ze wat er speelt. Machteld: “Als jongeren iets willen, zeggen we: ‘Leuk idee. Kunnen we helpen met organiseren?’ We kregen dagelijks de vraag: ‘Wanneer knappen jullie het hier eens op?’ Toen hebben wij gezegd: kom maar op!”

Soms ‘chillen’ ze hier met 20 man en soms met 3. De 18-jarige Stefano is er vaak. Samen met 5 jongeren ging hij naar het wijkplatform. Een initiatief van de gemeente. Youri Oerlemans van Surplus ging ook mee. Zo kregen ze geld voor ‘De Opknap’. Stefano vertelt: “Opknappen was echt nodig. Het zág er niet uit. We willen een extra bank. Van een basketbalnet maken we een prullenbak. Dat is leuker om je afval in te gooien. Het moet hier voor iedereen leuk zijn. We hebben het samen bedacht.”

JOP tegen wijkoverlast

Stefano en Machteld laten de buitenkant zien. Het afdakje dat vastzit aan Galaxy, dát is de JOP. Machteld zegt: “Op een ochtend was-ie er opeens. Nu hebben we de jongeren beter in beeld. Hier worden ze meer met rust gelaten. De politie stuurt jongeren die in de wijk hangen hierheen. We hebben niet alles door, want in het weekend zijn we hier niet. De wijkoverlast is flink afgenomen. Er zijn meer JOP’s in Breda. Bijvoorbeeld in Prinsenbeek”.

The Blind Wall Gallery

Het klusbedrijf is bijna klaar met de JOP. Daarna doet een graffiti-spuiter de muren. Het wordt onderdeel van ‘The Blind Wall Gallery’. Een kunstroute door de wijk, gemaakt door buurtbewoners. Een app wijst de weg. Binnenkort kun je op zondagmiddag ook met begeleiding door de wijk lopen.

Er gebeurt van alles bij Galaxy. Een officiële opening is nog niet gepland. Maar, misschien komt dat nog wel.