Goede zorg doen we samen

De jeugd aan het roer

Juniorraad_Heusdenhout_Mike_Morrell_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL  TEKST: NELLEKE SIMONSE

De doelstelling is om kinderen na te laten denken over hun wijk en leefomgeving. De juniorraad is een project van wijkraad Heusdenhout.

Het begin

In eerste instantie is basisschool Weilust benaderd door het project. Lena en Ruben uit groep 7 zitten vanaf het begin in de juniorraad. Zij vertellen over het Democracity spel. Een leerzaam programma voor leerlingen van groep 7 en 8. Zo maakten ze voor het eerst kennis met democratische besluitvorming. Lena en Ruben kregen in dat spel de rol toebedeeld van ‘woordvoerder’. En dat snappen we wel. Beiden kunnen hun mondje goed roeren. Vervolgens werd er gestemd. Wie in aanmerking kwam voor een plek in de juniorraad. Ruben zegt: “Thuis moesten we posters maken. Daar kon je dan een foto van jezelf op plakken.”

De onderwerpen

In het Democracity spel kwamen allerlei onderwerpen naar voren. Zoals een schone wijk, verkeersveiligheid maar ook eenzaamheid en feestjes. Ze hebben bijvoorbeeld een carnavalsdisco georganiseerd in de aula. Lena: “De verdiensten kunnen we dan weer gebruiken voor andere activiteiten.” Regelmatig wordt ook een wijkschouw gehouden. Ruben: “Dan lopen we een paar rondjes door de wijk. En schrijven op wat verbeterd kan worden. Vervolgens bespreken we in de raad hoe we het aan willen pakken.”

De struktuur

De Juniorraad komt eens in de 3 weken bij elkaar. Onder begeleiding van de medewerkers van de gemeente en Surplus. De vaste kern bestaat uit ongeveer 10 personen. Maar dat zullen er in de toekomst wel meer worden. De bedoeling is dat de raad uitgebreid wordt. Met vertegenwoordigers van de andere twee basisscholen in de wijk. De wijkraad streeft naar een volwaardige rol van de jeugd in Heusdenhout. Een loffelijk streven. De jeugd heeft uiteindelijk de toekomst!

Kijk voor meer informatie op www.heusdenhout.nl