Goede zorg doen we samen

De dierenambulance biedt hulp aan alle dieren

A3_-_Dieren_asiel,_dierenambulance_-_Mike_Morrell-2_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL  TEKST: NELLY VAN DE PAS

Chantal is 1 van de vrijwilligers bij de dierenambulance. Ze vertelt enthousiast over het werk. “We horen bij het dierenasiel. Krijgen we een melding van een ziek of gewond dier? Dan gaan we er meteen naartoe. Voor vogels worden we het meest opgeroepen. Bijvoorbeeld als er een duif tegen een raam vliegt. Ik adviseer dan de vogel even met rust te laten. Soms vliegt hij gewoon weer weg. Als dat niet gebeurt dan halen we hem op. De vogel moet dan wel door de mensen gevangen zijn. Een loslopende hond ook. In deze tijd rijden we vaak voor gewonde egels. In de lente worden kittens vaak ergens gedumpt. In de zomer worden soms huisdieren achtergelaten. Omdat mensen dan op vakantie gaan.”

Veel kilometers

De dierenambulance rijdt niet alleen voor Breda. Ook voor omliggende gemeenten. Chantal vertelt verder. “We rijden ruim 200 kilometer per dag. Om zieke en gewonde dieren te vervoeren. Van vogels tot schapen en geiten. Zwanen, roofvogels en uilen gaan meteen door naar het vogel revalidatiecentrum in Zundert. Honden en poezen die gevonden worden, gaan naar het asiel. Gewonde dieren worden behandeld door een dierenarts. De vogels worden vervoerd in een speciale transporttas. De zwanen in een zwanentas.

Dierenvriend Chantal

Chantal heeft een paar jaar in het dierenasiel gewerkt. Sinds maart van dit jaar rijdt zij in de dierenambulance. Ze vertelt: “Je moet niet alleen goed met dieren om kunnen gaan. Maar ook met mensen. Je hebt bijvoorbeeld ook te maken met de eigenaren. Een ziek of gewond jong bij zijn ouders weghalen. Dat vindt zij heel moeilijk. En als een vogel in prikkeldraad vastzit. Dan moet je wel kalm blijven. De meest bijzondere rit was het ophalen van een zeldzame lepelaar. Laatst zijn er ook een stinkdier en een bijtschildpad vervoerd. Gelukkig zijn er behalve trieste verhalen ook veel positieve verhalen. Een poes die weer naar zijn baasje teruggaat. Een zwaan die weer de natuur in kan. Deze verhalen worden gedeeld op de Facebookpagina.”

De dierenambulance zoekt nog vrijwilligers

De dierenambulance rijdt voor Breda, Moerdijk, Oosterhout, Dongen, Alphen/Chaam. Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Gilze-Rijen en Zundert. En is elke dag 24 uur bereikbaar. Als er hulp nodig is voor een ziek of gewond dier. Het dierenasiel kan daarvoor gebeld worden. Van maandag tot en met zaterdag van 8.30 uur tot 16.00 uur. Het telefoonnummer is 076 571 27 12.

Na 16.00 uur en op zondag gaan de meldingen via de meldkamer van de politie. Telefoon 0900 8844. De politie schakelt dan de ambulance in. Na 22.00 uur ’s avonds alleen spoedgevallen.

Wij zoeken nog mensen. Wil je vrijwilliger worden?

Kijk op onze Facebookpagina: Dierenasiel Breda Of per E-mail: info@docbreda.nl

Ook donaties zijn welkom!