Goede zorg doen we samen

Cool 2B Fit: Plezier in sport, meer zelfvertrouwen

A._Cool_2B_Fit_Breda_Actief-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: LIESBETH DE JONG

Ruth vertelt: “Eerst testten we alleen in de wijk Heuvel. Nu gebeurt dat op scholen in heel Breda. Ik noteer gewicht en lengte en reken de ‘BMI’ uit. Een cijfer dat aangeeft of iemand overgewicht heeft of niet. Ook neem ik een conditietest af. De leerkracht geeft de informatie mee naar huis. De ouders bepalen dan zelf of ze meedoen.”

Samenwerking

Het programma duurt 1,5 jaar en kent 3 fasen. Iedere groep telt hoogstens 10 kinderen. De begeleiding bestaat uit een fysiotherapeut, psycholoog, diëtist en een sportcoach. Ruth zegt enthousiast: “Het draait zo goed! Altijd komt één van ons er wel achter waarom een kind wat steviger is.” Ze wil kinderen plezier in sport laten terugvinden. Hen helpen een leuke sport voor zichzelf te vinden.

Fasen

Fase 1 is de intensieve fase. De groep sport de eerste 3 maanden 2 keer per week. De volgende 3 maanden 1 keer per week. Dit wordt begeleid door Ruth en de fysiotherapeut. Ook is individuele begeleiding mogelijk. Fase 2 is de sportfase. Daarin ga je elke week samen naar een sportschool of vereniging. Fase 3 begint tegelijk met fase 2 en duurt 1 jaar. Tijdens dat jaar zijn er 7 bijeenkomsten. Daarin bespreek je hoe het met je gaat. En wat er nog kan worden aangepast. Soms willen kinderen van sport veranderen. Of hebben nog niets gevonden. Met hen blijft Ruth zoeken naar een geschikte sport.

Resultaten

Ruth vertelt: “ Bijna iedereen die we hebben begeleid, sport nu. We doen 3 conditietesten en bij vrijwel iedereen verbetert die. Soms blijft het gewicht schommelen. Bijvoorbeeld na de zomervakantie. Maar, kinderen krijgen meer zelfvertrouwen en worden minder gepest. Dat is belangrijker dan die 10 kilo minder! Samen sporten vinden ze fijn, ze voelen zich op hun gemak. In de gymles zien we dat ze er plezier in krijgen!”

Verwijzing gaat via GGD, huisarts, ziekenhuis en school. Aanmelden kan bij Agneta Braat. Zij is fysiotherapeut voor kinderen en vertelt graag meer over Cool2BFit: telefoon (076) 521 90 34 en e-mail: abraat@brederobreda.nl

www.cool2bfit.nl

Gerelateerde vragen: Cool 2B Fit: Plezier in sport, meer zelfvertrouwen