Goede zorg doen we samen

Carla werd ervaringsdeskundige

A._Ervaringsdeskundige_Carla_-_Moulham_345_200_s_c1
FOTO: MOULHAM AL BOUSHI  TEKST: ESTHER ELSHOF

Tot ze een programma zag op de televisie. Van Kruispunt. Over autisme bij volwassenen met een normale intelligentie. Carla zegt: ”Toen viel het kwartje. Ik dacht ‘dat ben ik’. Het was zo herkenbaar. Tot die tijd dacht ik dat iedereen hetzelfde in elkaar stak. Maar mijn brein is gewoon op een andere manier geprogrammeerd.”

Diagnose

Ze dacht ‘en nou wil ik het weten ook’. Ze ging naar de huisarts. En werd doorverwezen. Op 48-jarige leeftijd kreeg ze de diagnose. Een autisme-spectrumstoornis. Carla: ”Ik wilde er alles over weten. Verslond de boeken hierover. Ook ging ik naar school. Een post-HBO opleiding. Ik werd ervaringsdeskundige. Ik begon steeds meer over mezelf te begrijpen. Prettig is als ik weet wat ik op een dag ga doen. Als het dan anders loopt, word ik chagrijnig, moe. Of chaotisch. Dat zijn dan vermoeiende dagen.”

Details

Mensen met autisme zien meer details. Dit is echter niet altijd een voordeel. Carla vertelt een voorbeeld: ”Op mijn werk hadden we post-its nodig. Van die gele briefjes. Mijn collega en ik. We kwamen de receptioniste tegen. Die zei dat ze op de balie lagen. Mijn collega zag meteen de post-its. Ik begon met kijken naar de linkerkant van de balie. En verdronk in de details. Zo zag ik de post-its pas veel later.”

Begeleiding

Carla krijgt 1 keer in de week 2 uur begeleiding. Hulp bij praktische zaken. Want dat is soms moeilijk. Mensen met autisme hebben veel kwaliteiten. Maar ze ervaren ook veel moeilijkheden. Daar wordt soms te luchtig over gedaan. Carla wil met haar ervaringsdeskundigheid andere mensen gaan helpen. Die ook autisme hebben. Wat tips geeft ze alvast weg. “Zoek iemand die goede informatie kan geven. Zeg pas ja, als je denkt je begeleider te kunnen vertrouwen. En geef het de tijd. Zo’n diagnose is niet niets.”

Kijk voor meer informatie www.meewestbrabant.nl