Goede zorg doen we samen

Buurtbemiddeling Breda

Buurtbemiddeling-Breda-Moulham_(B-formaat_-_Mike)-1_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL TEKST: JOYCE NELSON

Vanwege de corona-maatregelen zitten wij nu meestal thuis. Dat doen de buren ook. Het is voor niemand makkelijk om geduldig en vriendelijk te blijven. Als je langdurig boven elkaars lip zit. Als het ongemak te groot wordt, kan buurtbemiddeling mogelijk helpen.

Maarten (64) is buurtbemiddelaar. Hij is één van de vele vrijwilligers. Hij vertelt: “Ik ben docent geweest bij de opleiding Sociale Studies van Avans Hogeschool. Daar leerde ik studenten (o.a. toekomstige maatschappelijk werkers) om echt te leren luisteren”.

Coronatijden

Maarten vertelt verder: “Normaal ga ik als vrijwillig buurtbemiddelaar op bezoek bij beide buren. Om hun kant van het verhaal te horen. Dat gaat nu echter niet. Nu heb ik alleen contact met de melder via de telefoon. Ik neem daar de tijd voor en probeer me in te leven in de situatie. En de last die iemand ervaart. Het is mijn ervaring dat mensen dat heel prettig vinden. ‘Eindelijk iemand die gewoon naar me luistert’ hoor ik dan.

Daarna kijken we samen wat de melder zelf kan doen. Bijvoorbeeld een positief briefje in de bus bij de buren. Om aandacht te vragen voor het ongemak. En het verzoek daar rekening mee te willen houden. Ook bespreken we of het mogelijk is. Om er zelf anders mee om te gaan. Minder kribbig zijn bijvoorbeeld.”

Luisterend oor

Maarten vervolgt: “Nooit zijn we de ‘rijdende rechter’, altijd het luisterend oor. Mensen kunnen heel goed tot oplossingen komen. We ondersteunen alleen dat proces.

We zijn met deze vorm van bemiddeling pas net begonnen. De eerste ervaringen zijn goed. Ik doe dit al een paar jaar met veel plezier: Al wat langer ben ik vrijwilliger bij De Luisterlijn. Ook daar zit ik aan de telefoon en luister met aandacht. Ook in deze lastige corona-tijden. Samen komen we er wel doorheen. Daar heb ik vertrouwen in.

Kijk voor meer informatie op www.buurtbemiddelingbreda.nl