Goede zorg doen we samen

BuurtAED

A._Buurtvereniging_koopt_AED-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: ESTHER ELSHOF

Ernst werkt bij Philips. Daar hebben ze samen met de Nederlandse Hartstichting het project ‘BuurtAED’. Het bestuur van de buurtvereniging stak de koppen bij elkaar. Eens per jaar doen zij een project voor de buurt. Buiten de gewone activiteiten. Dit keer was de grootste uitdaging: de benodigde € 1.600 bij elkaar brengen.

Doneren

Het startsein werd gegeven tijdens het jaarlijkse paasei zoeken in april. Aan alle aanwezige bewoners werd uitgelegd wat de bedoeling was. Via de website BuurtAED.nl konden mensen een donatie doen. Ze hadden een maand om het geld in te zamelen. Het liep meteen storm. Binnen 3 weken was het geld binnen.

Blij met de AED

Sportpark2 is de 1e buurtvereniging in Breda die meedoet aan dit project. De AED hangt nu midden in de buurt. Robert is voorzitter van de vereniging. Hij vertelt: ”Tijdens Oud en Nieuw werden we opgeschrikt. Er kwamen 2 ziekenwagens en 2 politiewagens de straat in gereden. Bij de buren had een bezoeker een hartaanval gehad. Gelukkig heeft de man het overleefd. Maar dat stemt je toch wel tot nadenken. Ik ben blij dat we nu zelf een AED hebben.”

Cursus

De AED hangt er nu een paar maanden. Gelukkig is het nog niet nodig geweest om hem in te zetten. De volgende stap is de bewoners op te leiden. Zodat ze hem ook kunnen gebruiken. De cursus begint op 29 september. Zo’n 15 bewoners doen mee. Als de cursus is afgerond, krijg je een certificaat. Daarna kun je je aanmelden bij het netwerk hartslag.nu. Als iemand dan naar 112 belt, kun je worden opgeroepen. Om de AED op te halen, of om direct hulp te bieden. Hopelijk redt dit in de toekomst mensenlevens.

Via de website Hartstichting.nl is meer informatie te vinden.