Goede zorg doen we samen

Buddy to Buddy

Buddy_to_buddy-Moulham_345_200_s_c1
FOTO: MOULHAM AL BOUSHI  TEKST: NELLEKE SIMONSE

Een uitstekende match, zo is wel gebleken. Want Jolinde en Abir zijn niet alleen buddy’s. Uit hun regelmatige contacten is ook een mooie vriendschap gegroeid. Ze kennen elkaar nu 1 jaar. Abir zocht iemand van dezelfde leeftijd. Om beter Nederlands te leren en de stad te leren kennen. Jolinde vond het belangrijk dat vluchtelingen zich welkom voelen hier. Mensen zoals Abir en haar man Basel. Inmiddels vindt ze het zo leuk dat ze ook vrijwilliger is geworden. Door mee te helpen met organiseren van evenementen. En als gastvrouw in het huiskamerproject.

Tussen de twee buddy’s ontstond meteen een klik. En toen bleken ze ook nog bij elkaar in de buurt te wonen.

De vriendschap

Vooral tijdens de zwangerschap heeft Abir veel steun ondervonden van Jolinde. Hun vriendschap is toen heel hecht geworden. Omar is inmiddels 7 maanden oud. Nu zij moeder is geworden mist ze haar familie. Die woont nog in Syrië. Abir vertelt: “Dat is heel moeilijk. Maar Jolinde is nu mijn zus.” Haar vriendin vindt het fijn om dat te horen. Ze zegt: “Ik vind het zo verdrietig dat ze haar familie moet missen. Ik wil er met alle liefde voor haar zijn.”

De vriendinnen eten ook regelmatig bij elkaar. Samen met hun partners. Via elkaar hebben ze ook weer nieuwe vrienden leren kennen.

Van elkaar leren

Abir zegt: “Door de zwangerschap heb ik veel informatie over de Nederlandse gewoonten gekregen. Bijvoorbeeld over babyshowers en het versturen van geboortekaartjes.” En Jolinde heeft ook veel van haar vriendin geleerd. Zoals koken van Syrische gerechten en een beetje Arabische taal. Ze zegt: “Ik ben ook meer over Syrië te weten gekomen. Daardoor leer je ook beter te relativeren."

Abir heeft in Syrië landbouwkunde gestudeerd. Als Omar 1 jaar is, wil ze weer gaan werken. Jolinde is nu al aan het nadenken. Hoe ze haar op weg kan helpen. En welke contacten ze nodig heeft.

Kijk ook eens op www.buddytobuddy.nl

Gerelateerde vragen: Buddy to Buddy