Goede zorg doen we samen

Buddy als steun en toeverlaat

Buddy_met_client-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: GERDA PRINS

Fred raakte al jong aan de drank. Hij is daarvoor vaak opgenomen. Als hij weer thuiskwam, bleek zijn huis netjes opgeruimd. Dat had Willem dan voor hem gedaan. Willem legt uit: “Als iemand uit een kliniek thuiskomt en het is daar een puinhoop, dan gaat het gegarandeerd weer mis! Dat vind ik jammer, dus zorg ik altijd dat een huis weer leefbaar is.”

Toen Fred 10 jaar geleden HIV bleek te hebben, vroeg hij Willem hem opnieuw te helpen. Dat wilde hij wel, maar alleen formeel als buddy. Zodat Fred niet in een gat zou vallen, mocht Willem ooit stoppen als vrijwilliger. Via Buddyzorg van Surpluswelzijn is dat toen geregeld.

Vertrouwelijk

“Wat maakt een buddy nu anders dan een vriend of hulpverlener?” vroeg ik hen. Voor Willem geldt in ieder geval dat hij nooit oordeelt over Fred. Deze vertelt: “Ik kan hem alles vertellen. Willem heeft mij altijd in m’n waarde gelaten. Wat ik vertel, maakt hij niet groter of kleiner. Bovendien zal hij nooit iets doorvertellen aan een ander. Dat geeft een heel vertrouwd en veilig gevoel.”

Het is een uitzonderlijk contact. Eigenlijk blijft een buddy maar tijdelijk betrokken. Voor Fred en Willem ligt dat anders, omdat ze samen al zoveel hebben meegemaakt.

Sinds 3 jaar gaat het goed met Fred. Hij vertelt: “Eindelijk kreeg ik de juiste diagnoses en sloeg de therapie aan. Om een lang verhaal kort te maken: ik ben helemaal gestopt met drinken. Bij Fameus volgde ik de cursus ‘Herstellen doe je Zelf’ . Nu werk ik, met al mijn ervaring, als herstelmedewerker bij Novadic-Kentron. Ik begeleid zo’n 20 verslaafden, doe mee aan de cliëntbespreking en zit in een coaching groep.”

Sindsdien praten Willem en Fred ook over hun ervaringen als vrijwilliger. Dat maakt het contact nog gelijkwaardiger dan het al was.

Kijk voor meer informatie op: www.surpluswelzijn.nl