Goede zorg doen we samen

Breda Gelijk zoekt mee naar passende activiteit

A._Kwartiermaker_en_cliënt_(Breda_Gelijk)-JeroenAerts_A3_345_200_s_c1
FOTO: JEROEN AERTS  TEKST: LIESBETH DE JONG

Ze kregen contact via Pauwer en Breda Gelijk. Twee organisaties die mensen meer bij de maatschappij betrekken. Mensen met een lichamelijke beperking of hersenletsel. Pauwer helpt je weer zoveel mogelijk zelf te doen. Ze ondersteunen ook naasten. Breda Gelijk wil de drempels daarbij wegnemen.

Ontdekken wat je leuk vindt

Kwartiermakers zoeken mee naar activiteiten. Maatwerk, want het moet wel passen bij wat je kunt. Soms heb je door je beperking niet zoveel zin in hobby’s of gezelligheid. Samen met de kwartiermaker probeer je een activiteit uit.

Schilderen en les krijgen

We gaan naar Janek’s kamer. Hij werkt aan een portret van zijn vrouw: “Mijn dochters vinden dat het goed lijkt. Ik ga geregeld naar huis, maar hier woon ik. ’s Zomers ga ik wel op pad, zoals naar landgoed Wolfslaar. In de winter is dat moeilijker.”

Leo zegt: “Pauwer vroeg ons schilderles te zoeken die ’s morgens is.”

Janek vult aan: “Ik wil vooral betere begeleiding. Mijn techniek verbeteren. Dat ik eropuit ga, is mooi meegenomen.” Leo dacht meteen aan Maud van Nie. Een kennis en kunstenares die schilderles geeft. Ze gingen er samen naartoe, in ’t Houwke. Janek zegt: “Het klikte meteen. Maud geeft goede tips. De groep is gezellig en goed voor de sociale contacten.”

Janek en Leo kunnen het prima vinden samen. Leo zegt: “Ik doe dit nu een half jaar en heb er plezier in. Samen een geschikte activiteit opstarten. Het is telkens anders en van korte duur. Janek staat stevig in het leven, al zit hij in een rolstoel. Geen flauwekul. Dat maakt het makkelijker.”

Janek zegt lachend: “Gelukkig ben ik rechtshandig en kan ik dus schilderen. Eerst woonde ik elders, maar hier is het beter. Jongere mensen en ik blijf zelfstandiger. Ik heb het hier naar mijn zin.”

Kwartiermaker worden? Meld je aan bij Breda Gelijk.

Kijk voor meer informatie op www.breda-gelijk.nl

Gerelateerde vragen: Breda Gelijk zoekt mee naar passende activiteit