Goede zorg doen we samen

Brandweerman Bart

Brandweer_-_Jille_Zuidema_345_200_s_c1 Als je bij de brandweer wilt, wordt je eerst gekeurd. Een brandweerman moet sportief en sociaal zijn. Daarom leg je een sporttest, psychologische test en coopertest af. Ook wordt er gekeken of je goed kunt zwemmen. Als je bent aangenomen, haal je intern je brandweerpapieren. De opleiding is zwaar en duurt een jaar.

Blussen gebeurt nu veel minder dan vroeger. Panden zijn beter beveiligd en er zijn rookmelders. Naast het blussen van branden, helpt de brandweer ook bij andere zaken. Zoals een paard uit de sloot halen, of wateroverlast bestrijden. Verder helpen ze bij overstromingen en halen natuurlijk de kat uit de boom. Bart vertelt: “Zelf vind ik kleine binnenbranden het leukst. Het korte en meest heftige werk. Je moet snel handelen en hebt snel resultaat.” De brandweer in Breda heeft 3 ploegen. In een ploeg zitten zo’n 14 brandweerlieden. Als ze uitrukken zijn ze meestal met zijn zessen: de chauffeur, een bevelvoerder en 4 brandwachten. De kazerne wordt dag en nacht bemand. Zeker één keer per dienst rukken ze uit. Als dat niet hoeft, blijven ze op de kazerne. Elke brandweerman heeft dan een taak. Zo wordt er ’s ochtends vaak een oefening voorbereid. Die wordt dan ’s middags uitgevoerd. Van alle grote branden wordt een reconstructie gemaakt. Zoals van die in Volendam. Daarnaast houden ze zelf alle voertuigen en de inventaris schoon.

Over de feestdagen zegt Bart: ”Daar zie ik niet tegenop. Voor mij is het gewoon werken. In deze periode hebben we vaak schoorsteenbranden. En brand door vuurwerk natuurlijk. Van agressie bij mensen merk ik gelukkig niet veel. Mensen zijn vaak juist dankbaar, en heel open als er gevaar is. Laatst deden we met het team mee aan de Singelloop. We werden langs de hele route met applaus ontvangen. Fantastisch!”

www.brandweer.nl/middenwestbrabant

FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: ESTHER ELSHOF