Goede zorg doen we samen

Boeken en lezingen

B._Salonbibliotheek-Jille_Zuidema_345_200_s_c1

FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: ESTHER ELSHOF
WEBSITE: www.nieuweveste.nl

Veel vestigingen van de bibliotheek zijn wegbezuinigd. Niet alle ouderen zijn mobiel. Daarom zocht de bibliotheek vrijwilligers. De Salonbibliotheek werd gestart. Deze bestaat uit 5 onderdelen: 1. Bibliotheek aan huis. 2. Haal- en brengpunten, veelal in woonzorgcentra. 3. Gesproken boeken, zo’n 45.000 4. Voorlezen aan ouderen. 5. Lezingen. Over allerlei interessante thema’s en op 5 verschillende plaatsen.

In totaal zijn hier 60 vrijwilligers mee bezig. Eén ervan is Ton Bakermans. Hij is 74 jaar. Maar nog altijd 2,5 dag per week bezig met vrijwilligerswerk. Ton zegt: ”Een keer per 4 weken ga ik op pad naar Belvedère. Met 3 tassen vol boeken. Vóór mij is de medewerker van de bibliotheek er dan al geweest. Die heeft gekeken welke soorten boeken bij de klanten passen. Ik bezoek daar 3 ouderen die niet zelf naar de bieb kunnen. Vaak drink ik meteen een kopje koffie met hen. Wel zo gezellig.”

In de Salonbibliotheek werken WIJ en Nieuwe Veste samen. Een aantal keren per jaar zijn er bijeenkomsten voor vrijwilligers. Hieruit kwam het idee om ook lezingen te organiseren. Zo gezegd, zo gedaan. Er is al een imker geweest. Die gaf een lezing over bijen. Ook was er een lezing over Romeinse keizers. En er is een verteller langs geweest. Heb jij een bijzondere hobby die je wilt delen? Of heb je interessant werk gedaan? Geef je dan op via de website. Per keer verschilt het aantal geïnteresseerden een beetje. Er zijn altijd minstens zo’n 20 luisteraars. Op de website staan ook de verschillende lezingen.

Bibliotheekmedewerker Anja zegt: “De bibliotheek kan niet meer zonder vrijwilligers. Er is een groepje van 6 vrijwilligers dat alles coördineert. Met de presentaties van de Salonbibliotheek worden zo’n 400 à 500 mensen bereikt. Dat is toch mooi!”