Goede zorg doen we samen

Blijf Actief: ook bij dementie

A3_Wandelgroep_mastbos_Mike_Morrell-1_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL  TEKST: NELLEKE SIMONSE

De wandelgroep staat onder de bezielende begeleiding van Clemens van de Rijke. Elke dinsdagmiddag wordt er een uur gelopen door het Mastbos. Met een groep deelnemers en hun mantelzorgers en vrijwilligers. De deelnemers lijden aan dementie.

Niet alleen wandelclub

Clemens is al 19 jaar vrijwilliger voor Alzheimer Nederland. Enthousiast vertelt hij over wat hij inmiddels zijn levenswerk beschouwt. Trots toont hij een fotoalbum met foto’s van de wandelgroep. Maar ook van andere activiteiten. Zoals één keer per jaar een uitstapje. Een Sinterklaasmiddag of kerstbijeenkomst. Dat vraagt nogal wat voorbereiding. Samen met zijn vrouw Willy is hij er maar druk mee. Haar heeft hij ook enthousiast weten te krijgen. In principe wordt er het hele jaar door gewandeld. Behalve als het slecht weer is. Atletiekvereniging Sprint heeft hiervoor een ruimte beschikbaar gesteld. De deelnemers kunnen zich dan vermaken met sjoelen, een balspelletje of kaarten.

Het doel

Clemens zegt: “Het belangrijkste is toch om mensen een plezierige middag te bezorgen. Wij zijn veel meer dan een wandelclub. Eigenlijk een wandelcontactgroep.” En hij vervolgt: “In een ander gezelschap voelen ze zich al gauw onzeker. We doen er alles aan om de deelnemers op hun gemak te laten voelen. Ook al hebben ze hun verhaal al 10 keer verteld. Een respectvolle benadering is belangrijk.”

Een drempel

Elke maand gaan ze naar het Alzheimercafé. Om mensen te stimuleren mee te doen met de wandelgroep. Dat valt niet altijd mee. Om deelnemers te laten wennen aan een nieuwe omgeving. Voor mantelzorgers is het vaak erg confronterend. Ook voor hen is het een leerproces. Door met lotgenoten in contact te komen en elkaar te steunen. Zoals een mantelzorger al aangaf: ‘het voelt als een warme deken.’ “En dat geeft mij veel voldoening”, zegt Clemens tot slot.

Wil je meer informatie over en aanmelding voor Blijf Actief? Neem contact op met Clemens: telefoon 076 521 16 80. Of c.w.rijke@ziggo.nl.

Kijk ook eens op www.dementiezorg.nl