Goede zorg doen we samen

Blij met een match, een uitkomst

B._Steungezin-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: FROUKE VERSOL

Je kunt helpen door een rekening of wens voor iemand te betalen. Dat noemt men bij Steungezin een ‘match’. Hoe werkt het? Na het intakegesprek wordt er een online profiel voor je aangemaakt. Daarna kun je een wens indienen. Bijvoorbeeld: ‘Door huurachterstand/hoge ziektekosten vraag ik om ondersteuning met kleine bijdragen.” Een donateur leest dit en meldt zich. Dat is hoe de match ontstaat. Schenker en ontvanger blijven onbekend voor elkaar.

Dierenartsbezoek

Meneer De Bruin (verzonnen naam) zít in zo’n situatie. Hij maakte dankbaar gebruik van de aangeboden hulp. Twee maanden geleden reed hij met zijn dochter naar huis. Opeens stak er een klein, rood poesje over. Meneer de Bruin dacht dat hij de poes had aangereden. Hij zocht de hele omgeving af, maar vond niets. Met een vervelend gevoel in zijn maag vervolgde hij zijn weg. Wonder boven wonder werd het beestje de volgende dag toch gevonden. Gewond.

Hij wilde iets doen en bracht haar naar de dierenarts. De poes moest snel worden geholpen, anders zou ze alsnog overlijden. De kosten voor de dierenarts waren hoog. Meneer heeft een AOW-uitkering, dus wat te doen? Hij plaatste daarom zijn hulpvraag met uitgebreide uitleg op Steungezin.nl. Een donateur werd gevonden en de kosten van de dierenarts vergoed.

De kapotte koelkast

Meneer maakt ook gebruik van de voedselbank. Maar dan gaat zijn koelkast stuk. Ook daarvoor vraagt hij een match. In zeer korte tijd krijgt hij een tweedehands koelkast. Een complete match. Als een bedrag te hoog is voor de gever, heet het een gedeelde match.

Meneer de Bruin vertelt anderen met geldproblemen nu ook waar ze terecht kunnen. Zo spreekt hij hen aan bij de voedselbank. Voor veel mensen daar is zo’n profiel maken lastig. Hij probeert ze daarbij te helpen.

Kijk voor meer informatie op www.steungezin.nl

Gerelateerde vragen: Blij met een match, een uitkomst