Goede zorg doen we samen

Bij Gilde De Baronie delen vrijwilligers kennis

A._Gilde_de_Bardsonie-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: GERDA PRINS

Ad van de Laar verwelkomt de deelnemers. Een 30-tal vrouwen en mannen. De groep wordt gesplitst. Zijn collega Henk Martens neemt de helft mee op pad. Wij wandelen met Ad mee.

Veel verhalen

In zijn hand heeft hij een bosje ’stokjes’. Hij vraagt: “Wie weet wat dit zijn?” Niemand weet het antwoord. Het blijken geen stokjes maar sporendragers van ‘heermoes’. Dan volgt het verhaal, terwijl hij de ‘stokjes’ uit elkaar trekt. Er komen kwastjes tevoorschijn. “Daarmee poetsten monniken vroeger de heiligenbeelden. Een echt monnikenwerk. Dit deden ze omdat het van ‘de Heere moest’. Vandaar de naam heermoes”.

Dit is maar een van de vele verhalen die Ad weet te vertellen. Hij plukt haarmos en laat zien hoe dat zich volzuigt met water. Op die manier overleeft het droogte goed. Hij vraagt: “Wist je dat een boom die alléén staat heel diep wortelt? Die moet op eigen kracht stormen doorstaan. Staan er meerdere bomen bij elkaar, dan wortelen ze aan de oppervlakte. Het wortelstelsel wordt nooit breder dan hun kruin”.

Samen in de natuur

Ad is opgeleid bij IVN. Hij begeleidt al 20 jaar de wandelgroepen van Gilde De Baronie. Om de 2 weken gaan hij en zijn collega’s op pad. Weer of geen weer, de wandeling gaat altijd door.

Mensen wandelen graag mee. Een mevrouw vertelt: “Iedereen kan zó aansluiten. Niemand wordt buitengesloten en niemand legt beslag op je. Ik geniet echt van de natuur en krijg rust in m’n hoofd”. De meeste deelnemers lopen al langere tijd mee. “Je loopt in gebieden waar je anders niet zo makkelijk komt. Ik heb nooit geweten dat er zoveel landgoederen bij Breda waren”, merkt iemand op.

Zo wandelen we in een kleine 2 uur rustig over het landgoed. Mensen kijken, luisteren en praten wat met elkaar. Er hangt een ontspannen sfeer. De vogels fluiten. Het voorjaar is begonnen!

Kijk voor meer informatie op www.gildebaronie.nl

Gerelateerde vragen: Bij Gilde De Baronie delen vrijwilligers kennis