Goede zorg doen we samen

Ber

Haga-thebe-met-ber-Moulham_alboushi-02E_345_200_s_c1
FOTO: MOULHAM AL BOUSHI  TEKST: JOYCE NELSON & HANNEKE GRAVEMAKER

Ber van den Hout (80) woont nu ruim 5 jaar bij Haga. Bevalt hem uitstekend. Geboren en getogen in Tilburg is hij nu nog steeds een echte Tilburger. Daar werkte hij lang bij een grote verzekeraar. In Breda was hij toen een kleurrijk figuur. Ook in Haga valt hij op.

Eigenzinnig

Ber vertelt: “Vrijheid, blijheid is mijn motto. Ik weet veel van draaiorgels, vogelhuisjes en de smokkelroutes van vroeger. Ik houd van draaiorgels. Ik deed vroeger de muziekbladen in het draaiorgel bij de Hema. Het was vrijwilligerswerk. Mijn vrouw is overleden. Ik heb 2 zonen. Mijn zoon en zijn vriend komen wel eens op bezoek. Verder zie ik geen familie. Heb niet veel contacten meer. Wel heb ik een mentor. Daar kan ik het goed mee vinden. Zij komt regelmatig bij mij. Haga past precies bij mij. Zij hebben hier geen last van mijn eigenzinnigheid. Ik wil graag alles zelf bepalen. Zo slik ik geen pillen.”

Gemoedelijk

Robin Krijnen is de eerst verantwoordelijke verzorger (EVV’er) van Ber. Robin komt uit Bosschenhoofd. Dat zegt Ber steeds weer. Robin vertelt: “Wij kunnen het goed met elkaar vinden. Ber is inderdaad nogal eigenzinnig. Dat is hier geen probleem. Wij zijn gemoedelijk en welwillend als het kan. Ook serieus als het moet. Als Ber soms een kilo koekjes wil opeten vinden wij dat niet goed. Wat hij dan ook weer aanneemt. Iedereen in het huis kent Ber. Hij heeft veel bijnamen. Waaronder ‘De Pet’, omdat hij vaak een petje op heeft. Er gebeurt hier in huis bijna niets dat Ber niet weet. Hij doet graag mee met activiteiten. Hij is echt een gezelschapsmens. Hij laat ons duidelijk merken hoe hij het hebben wil.”

Ber krijgt op zijn oude dag beperkingen. Zijn geheugen laat hem soms in de steek. Toch heeft hij een opmerkelijk besef van bepaalde momenten. Bijvoorbeeld dat hij op 27 oktober 80 jaar werd. En dat hij toen heeft getrakteerd. Hij kan helaas niet meer zonder hulp buiten lopen. Gelukkig zijn er veel vrijwilligers en een actieve activiteitencommissie.