Goede zorg doen we samen

Beleef de natuur met IVN

B._IVN_Wandeling-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: LIESBETH DE JONG

IVN Mark & Donge is actief van Geertruidenberg tot Rijsbergen. Hun gidsen geven rondleidingen. Bijna elke 2 weken is er één op zondag. Gratis, maar lid worden is fijn. Hoe meer leden, hoe meer IVN voor de natuur kan doen. Zelf een wandeling aanvragen kan ook.

IVN werkt samen met natuurverenigingen. De leden helpen bij activiteiten. Zo helpt de jeugdgroep bij het knotten van bomen. Samen met Vereniging IJsvermaak wordt de omgeving van hun ijsbaan verbeterd. Er zijn ook cursussen. Kijk maar eens op de website.

De gidsen vandaag zijn Yvonne, Bert, Joop en Berry. Herkenbaar aan hun groene jassen met ‘IVN beleef de natuur’ erop. Ieder heeft zo zijn voorkeur. Joop doet ‘alles met water erbij’. Bert weet veel van de natuur en over planten. Hij zegt lachend: “Alleen blijven vogelgeluiden bij mij niet plakken.” Yvonne vertelt óók graag over huizen en vroegere tijden. Ze vullen elkaar mooi aan. Gids word je niet zomaar, de opleiding duurt 1½ jaar.

Vandaag zijn er zo’n 40 deelnemers. Die worden verdeeld over 2 groepen. De gidsen kijken goed om zich heen en vertellen. Over bloemen, planten, de omgeving, de geschiedenis. De sfeer is ontspannen. Bert zegt: “Vandaag zien we misschien wel speenkruid. Als je graaft, zie je knolletjes in de vorm van speentjes. Vandaar de naam.”

Opeens schrikt de groep op. Bert roept en wijst: “Voorjaar, citroenvlinder.” En zo is het!

Bij de oprijlaan naar Huize Wallsteijn pakt Bert een meetlint. Hij meet de omvang van een boom. Hij zegt: “2,6 meter. Deze boom groeit 2 cm per jaar. Hij staat er dus al 120 tot 140 jaar! Dat is langer dan het huis waar we op uitkijken.”

Bert tipt: “Vind je het mooi? Wandel elk seizoen een keer mee.” Yvonne vult aan: “Je komt in gebieden waar je normaal niet komt!”

Kijk voor meer informatie op: www.ivn-markendonge.nl