Goede zorg doen we samen

Autopia: mensen met autisme ontmoeten elkaar

A._Autopia-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: DÉSIRÉE VAN DER VALK

Autopia zit in een gezellig appartement aan de Doornboslaan in Breda. Bezoekers kunnen er in alle rust even de week doornemen. Samen aan de grote tafel. Met elkaar lachen om woordgrapjes. Of samen een activiteit doen. Vandaag is dat bingo. Een andere keer wordt er gebowld. Of lekker Indisch gegeten bij Raffy. De vrijwilligers Eric en Astrid zorgen voor een gezellige ontvangst.

Bijkomen van alle prikkels

Daniëlle vertelt: “Ik kom al jarenlang naar deze avonden toe. We hebben intussen verschillende locaties gehad. Maar deze vind ik de leukste.” Dat vinden de anderen ook. Veel mensen met autisme vinden het fijn als er rust heerst. Als de ruimte overzichtelijk is. En er niet al te veel mensen zijn. Frank legt uit: “Voor ons zijn dat allemaal prikkels. Vaak hebben wij die in onze werkweek al genoeg gehad. Bij Autopia kunnen wij even tot rust komen.”

Wat, waar en wanneer

Vrijwilliger Eric vertelt: “Het is fijn om als gelijkgestemden bij elkaar te zijn. Er is begrip voor elkaar. Over autisme wordt trouwens amper gesproken. Dat hoeft niet. Iedereen weet wat het betekent." Autopia is 3 keer per maand op vrijdag geopend. ’s Avonds van 19.00 - 21.00 uur. De 1e en 3e vrijdag van de maand zijn inloopavonden. Iedere 4e vrijdag is er een activiteit. Per avond wordt een bijdrage van € 2,00 gevraagd. Elke 2e vrijdag kun je mee om bij Huize Raffy te eten.

In Oosterhout zijn ook Autopia-inloopavonden. Op donderdag, in De Bunthoef. Ook daarover kan Eric je meer informatie geven. Autopia wordt mogelijk gemaakt door Surplus (begeleiding) en Amarant (huisvesting).

Een keertje kijken? Dat kan!

Eric heeft zelf ook een vorm van autisme. Hij weet dat er vraag is naar ontmoetingen met gelijkgestemden. En dat de drempel om mee te doen, hoog is.

Heb je een vorm van autisme? En ben je ouder dan 20 jaar?

Mail dan even naar Eric Sperber: eric.sperber@surpluswelzijn.nl

Bellen kan ook: 06 - 17 85 77 51

Gerelateerde vragen: Autopia: mensen met autisme ontmoeten elkaar