Goede zorg doen we samen

Als je partner die voor jou zorgt ziek wordt

Mantelzorg_wijkverhaal-Jille_Zuidema_345_200_s_c1
FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: LIESBETH DE JONG

Mevrouw Hemmes heeft beginnende vasculaire dementie. Ze kan hooguit een paar uur alleen thuis zijn. Vier keer per week gaat ze naar de dagbesteding. Elke morgen en avond helpt Thebe wijkzorg met aan- en uitkleden. Want als ze valt, kan meneer haar niet optillen. Ze kan nog veel zelf, maar heeft ook hulp nodig.

Meneer vertelt: “Al jaren zit ik bij een club die spoorbanen voor modeltreinen bouwt. Op dinsdag is mijn vrouw dan alleen thuis. Dat gaat net, de huishoudelijke hulp is er 2 uur en om half 4 ben ik er weer. Laatst wilde ik op zondag naar een tentoonstelling van modeltreinen. De kleinkinderen hebben elkaar toen afgewisseld, zodat ik kon gaan.”

Deze zomer hoorde meneer dat hij darmkanker had. Hij moest snel worden geopereerd. De kinderen vroegen meteen: “Wat doen we met ons moeder?” Meneer Hemmes zegt: “Er is niets geregeld als je niet alleen thuis kunt blijven en je partner moet worden geopereerd! Dat kan toch niet? Ja, een verpleegkundige huren, maar dat is niet te doen.

Het liep echt hoog op. De dag voor de operatie was er nog niets geregeld. Ik wilde het daarom zelfs uitstellen. Toen is Thebe mee gaan zoeken. De wijkverpleegkundige ging zelfs naar de huisarts. Ook de specialist bemoeide zich er mee. Ze kregen het niet voor elkaar!”

Hoe het precies is gegaan, weet meneer Hemmes niet. “De kinderen hebben ons erbuiten gehouden. Ze hebben contact gehad met de gemeente over de WMO en met de zorgverzekeraar. Mijn vrouw had geen indicatie. Uiteindelijk was er plaats bij Aeneas. Fijn, want vlakbij ziekenhuis Langendijk. Na de operatie kon ik ook gaan revalideren in ‘Aeneas’. We zaten wel op aparte afdelingen, maar konden 3 weken blijven. Een week eerder dan verwacht mochten we naar huis. We zijn heel blij met hoe het is afgelopen!”

Kijk voor meer informatie op: www.thebe.nl/thebe-in-uw-buurt