Goede zorg doen we samen

Al 24 jaar pleegouders

Pleeggezin-Jille_Zuidema_345_200_s_c1 Geen verrassing dat hier veel pleegkinderen woonden. Winke is nummer 20! Willemien is er toevallig ook. Zíj was het eerste pleegkind.

Energie door pleegkinderen

Mieke Nijkamp vertelt: “Je kiest hiervoor omdat je het leuk vindt. Het geeft meer energie dan je erin stopt. We wilden bewust oudere kinderen. Vicky was 3 en Bart 7 toen Willemien van 16 kwam. ’s Ochtends waren we eerst met onze kleintjes bezig en daarna met onze pleegkinderen”. Frans Louwen zegt: “We vinden het leuk om mensen in de puberteit te helpen. Ze hebben al een eigen persoonlijkheid, mening, cultuur en muziek.”

Iedereen anders

Willemien wilde alléén een moeder. Ze zegt: “Ik zat bij de buurvrouw toen Jeugdzorg (nu Juzt) belde: ‘Een gezin met 2 kindjes’. Ik schreef in mijn schrift: ‘NEE! NEE!’ Ik wilde bij die buurvrouw blijven, maar ik had geen keus. Mijn ouders zijn jong overleden. Frans hoefde me niks te vragen. Ik was geen vader gewend en dacht vaak aan weglopen.” Mieke zegt: “Ze rouwde nog om haar moeder. We hebben toen veel gepraat, ook ’s nachts.”

Winke kwam vorige kerst. Ze vertelt: “De communicatie thuis was slecht. Ik zag het daar niet meer zitten en woonde zolang bij een vriendin. Via via hoorden we over Mieke en Frans. Mama zocht contact met Mieke en Juzt organiseerde een overleg. Met mijn ouders, Frans en Mieke, CJG en mijn schoolmentor. Zo kwam ik hier.”

Mieke en Frans dachten ‘dit is de perfecte match’, maar dat weet je nooit. Soms woont Winke nu ook bij haar ouders of vriend. Frans: “Je bent nu 18, het is jouw leven, jouw keuzes. Als je ergens mee zit? Geen verplichtingen, maar hier is plaats.”

Met kerstmis zit het huis vol familie. Misschien ook met pleegkinderen, maar een andere keer is ook goed! Winke gaat skiën met haar ouders. Een hele andere kerst dan vorig jaar!

www.supergewonemensengezocht.nl

FOTO: JILLE ZUIDEMA  TEKST: LIESBETH DE JONG