Goede zorg doen we samen

Zoals een (h)echte familie

wijkwijsbreda.nl_Sparren_met_je_Grote_Broer_345_200_s_c1

We zitten aan tafel met Jojanneke, Kenza, Devonn en Jeroen. Vier jongeren van verschillende afkomst, waarmee we over familie praten. Ze lopen stage bij het project Grote Broer en Grote Zus, dat onderdeel is van Stichting Kick. De namen Grote Broer en Grote Zus zijn goed gekozen: de jongeren zijn als familie van elkaar.

Grote Broer en Grote Zus is er voor jongeren. Veel jongeren voelen zich door volwassenen in de steek gelaten. Voor hen worden er activiteiten aangeboden binnen het project. Ze hebben heel verschillende achtergronden. “Sommige ouders hebben het te druk, anderen groeiden op met een gouden lepel”, zo vertelt Jojanneke. Het zijn vooral de Grote Broers die de straat op gaan. Meiden weten Grote Zus zelf te vinden.

Kenza is actief in twee wijken, in de Hoge Vucht en de Haagse Beemden. Ze ziet altijd meteen wat er moet gebeuren. Er ontstaan hechte vriendschappen, en ze hebben ook contact buiten het project. In feite nemen ze de opvoeding over van thuis. Er wordt elke dag samen gegeten. “Soms vinden moeders dat jammer.” Iedereen leert koken en met een budget boodschappen doen. De stagebegeleider zorgt per week voor ‘zakgeld’. Daar moeten de jongeren mee rondkomen, om dagelijks te zorgen voor maaltijden.

Er is sociale controle. “We letten op of iemand niet teveel geld uitgeeft. We letten ook op onze kledingstijl, die mag niet te sexy zijn. We houden ook rekening met het geloof van mensen.” Er is een waarderingssysteem. Als je binnenkomt, ben je brons. Met zilver krijg je meer verantwoordelijkheid en spreek je jongeren aan. Je mag taken verdelen en meer leiding geven als je zilver plus bent. Met goud ben je de rechterhand van de stagebegeleider. “En zij is moeder Gans!”

De jongeren krijgen door dit project weer zin om aan een opleiding te beginnen. Er is veel talent. Zo kiezen ze onder meer voor het kappersvak, bedrijfseconomie en psychologie. De jongeren zorgen voor een intensief contact zoals je dat bij familie kunt verwachten. Contact voor het leven, want “van familie kom je niet af!”

Gerelateerde vragen: Zoals een (h)echte familie