Goede zorg doen we samen

‘Wonen met gemak’ zorgt voor informatie

wijkwijsbreda.nl_wonen_met_gemak_345_200_s_c1

“De meeste mensen willen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. En tegenwoordig moeten ze dat ook wel! Want een verzorgingshuis is nog alleen beschikbaar voor mensen die zich zonder veel zorg niet meer kunnen redden,” aldus Piet Wouda van 'Wonen met Gemak'.  

Hij leidt samen met collega-vrijwilliger Peter Kats de laatste van de 12 volgeboekte info-bijeenkomsten in De Zilverberk te Prinsenbeek. De geïnteresseerden rondom de grote tafel volgen aandachtig de presentatie. Veel nuttige tips over veilig wonen komen voorbij. In de pauze is er tijd voor vragen en de uitwisseling van eigen ervaringen.   

Tijdig oriënteren belangrijk

“Ik heb nu al veel aanpassingen in mijn huis,” vertelt een mevrouw, “mijn man is lang ziek thuis geweest tot zijn overlijden een paar jaar terug. Voor hem kwam er een slaap- en badkamer beneden, alles rolstoelvriendelijk. We hadden zelfs een wastafel die omhoog en omlaag kon. Die extra beugels zijn nu voor mij ook prettig, alleen bij het toilet heb ik ze weg laten halen. Maar wel bewaard, want wie weet heb ik ze zelf nog eens nodig! Voor het verhoogde toilet ben ik te klein, maar gelukkig is er nog een tweede toilet in huis. Ik kom nu eens kijken wat er verder nog mogelijk is. Die lamp met sensor onder je bed lijkt me heel handig.”

Fit blijven: de beste start

Het echtpaar aan het eind van de tafel, hij 75 en zijn vrouw wat jonger, heeft de vlizotrap naar zolder al veiliger gemaakt met een 'pakpaal'. Ook koken ze nu elektrisch in plaats van op gas. Maar er is misschien nog meer mogelijk voor het slechtere zien en horen van meneer. Hij fietst trouwens nog dagelijks zijn vaste route om fit te blijven. Als je ouder wordt, is soepel blijven het grootste gemak: bewegen dus! Eén andere meneer komt helemaal uit Den Haag: zijn moeder woont hier in Prinsenbeek en nog zelfstandig. Hij wil bekijken hoe dit zo veilig mogelijk kan.

Alle aanwezigen krijgen alle informatie op schrift mee met het advies om als er nog vragen zijn te bellen naar Wonen met Gemak: (06) 839 66 100, of naar Zorg voor elkaar Breda: (076) 525 15 15, e-mail: servicepunt@wonenmetgemak.nl