Goede zorg doen we samen

Spelen en sporten met wat er is

Wijkwijsbreda.nl_Freerun_345_200_s_c1

Mick komt net uit de les als we elkaar bij zijn school treffen. Mick (14) en Sepp (25) doen aan Freerun. Norbert Kalker (Jeugdwerk Surplus) is contactpersoon van de Bredase beweging. Freerunning of parkour (de kunst van het bewegen) waren vroeger verschillende stromingen. Nu worden namen en technieken door elkaar gebruikt. Beoefenaars proberen zo snel of zo sierlijk mogelijk door de omgeving te bewegen. Obstakels die ze tegenkomen willen ze overwinnen.
FOTO: JILLE ZUIDEMA

Sepp was een van de eerste Nederlandse freerunners. Hij speelde altijd op de trampolines in de buurt. Met zijn vrienden oefende hij salto’s en andere bewegingen. Toen de trampolines verdwenen, gingen ze in een speeltuintje oefenen. Via internet ontdekten ze dat ze eigenlijk freerun deden. Mick is sinds 4 jaar actief. Op zijn 8e ging hij al kijken in het buitenland. “We worden vaak aangesproken. Kinderen willen mee doen. Soms zijn mensen achterdochtig. Ze denken dat we dingen stuk gaan maken”.

Mick: “Op YouTube zie je gasten springen tussen daken. Dat kun je niet zomaar kopiëren. Alles draait om controle en techniek. Je moet vertrouwen op je inschattingsvermogen en je niet laten opjutten. De Bredase community is een fijne groep. Samen trainen, lesgeven, het loopt door elkaar heen. Via social media spreken we af waar we heen gaan” (https://www.facebook.com/Parkour.breda). De sport wordt steeds professioneler. Er komen nieuwe evenementen, ook in Breda. In Amsterdam was laatst de ‘Urban Sports Week’, met ook freerunning. “We krijgen steeds meer verzoeken voor trainingen en verjaardagsfeestjes”.

Parkour-Breda verzorgt trainingen voor kinderen. Zondagochtend in gymzaal Noorderlicht en woensdagavond in De Wandelakker. Ouders zijn enthousiast. Het is sportief en goed voor het zelfvertrouwen. Je helpt elkaar en je daagt elkaar uit. Sepp deed de JUMP-opleiding en geeft les. Medio juli is de opening van het Parkourpark aan de Veilingkade (Belcrum).

Kalker bewondert de beweging: “ze spelen en sporten met wat er is. Dat gebeurt niet veel meer tegenwoordig. Je hebt een paar goede schoenen en wat kleding nodig en het werkt!” Op de vraag waar we de actiefoto gaan maken, springen de jongens op. Recht voor school staan wat obstakels. In ‘no time’ hebben ze een stunt bedacht en vliegen ze door de lucht.