Goede zorg doen we samen

Samen spelen

wijkwijsbreda.nl_hondentherapie_345_200_s_c1

Altijd is ze een dierenliefhebber geweest. Charlotte heeft honden, katten en sinds kort ook een paard. Ze traint haar dieren, maar werkt ook aan het vertrouwen door veel contact. Op haar werk genieten ze ervan mee: als begeleidster dagbesteding in verpleeghuis Lucia neemt zij haar honden mee. Zij is inmiddels bijgeschoold als zorgdierteam.

Als kind kreeg ze nooit een puppy. Ze liet al snel alle honden uit de buurt uit. Toen ze op zichzelf woonde, nam ze de 10 jaar oude hond van een tante over. Hij leefde nog 4 jaar voor hij stierf van ouderdom. Ze was niet te troosten, nam een week ziekteverlof. Maar toch besloot ze na 4 maanden om weer een hond te nemen.

Lichter

Toen ze ernstig ziek was en voor lange tijd in de ziektewet belandde, kreeg ze Poffertjes. Ze nam hem mee naar het werk. Veel dementerenden zijn dierenliefhebbers. De bewoners reageerden heel erg enthousiast. ‘Pof heeft mij op het juiste pad gebracht, ik kreeg weer zin in mijn werk.’

Meer eigenwaarde

Nu is er een hondenclub op woensdagmiddag. En er is een hond bij gekomen, Murphy. 10 tot 12 dementerenden kunnen dan de honden aaien en met ze spelen. Op dinsdag gaat Charlotte met haar honden individueel naar de bewoners toe. Zoals meneer H. die nooit naar de kapper wil. ‘Maar als de honden er zijn is hij toegankelijker voor de kapster.’

Katten

Inmiddels heeft Charlotte een vrijwilligster kunnen werven die met haar mooie raskatten op het Lucia langs komt. Een mevrouw reageerde altijd heel positief als de katten weer langs kwamen. Op een dag kreeg zij een herseninfarct en was half verlamd, mevrouw reageerde nergens meer op. Charlotte ging er met de katten even langs. Mevrouw voelde de katten tegen haar wang en probeerde met alle kracht de kat nog even te aaien. Een mooi moment.

Op dit moment investeert Charlotte veel tijd in haar paard, heel veel knuffelen en aaien om vertrouwen te winnen. ‘Straks gaat het paard mee naar het Lucia!’ Wilt u meer weten over het zorgdierteam in verpleegtehuis Lucia, mail naar Charlotte.van.kastel@thebe.nl (www.thebe.nl).