Goede zorg doen we samen

Samen proberen we het gezin draaiend te houden

Mantelzorgers_StiB-Jille_Zuidema_345_200_s_c1

Een blij jochie doet open. Het is Didier, kleinkind van Ton en Lili-Anne Hermans-van den Berg. In zijn familie komt een ongeneeslijke nierziekte voor. Dat is zwaar voor iedereen. Lili-Anne en Ton zijn daarom mantelzorgers en helpen zoveel ze kunnen.

Ellen, hun enige dochter is getrouwd. Haar man Jean-Pierre is vaak onderweg. Abigail (4) en Didier (6) zijn ziek. Quinten (10), de oudste, heeft geen klachten. Ellen en Lili-Anne zijn ook drager. De organen worden aangetast, maar niet per se tegelijk. De ziekte is ongeneeslijk.

We doen het met elkaar

Ze maken er maar het beste van. Ze doen vaak familie-uitjes want de tijd tikt. Alles moet vooraf geregeld worden. De ziekte is onbekend en aan de kinderen is weinig te zien. Daardoor is er veel onbegrip. Mensen zien niet dat er wél altijd 2 kleine rolstoelen meegaan als ze een dagje weggaan.

Didier rust uit van school. Vaak gaat hij halve dagen. Hij is zwak en snel moe. Door zijn ziekte heeft hij vaker ‘ongelukjes’. Als Quinten ervan hoort op school, helpt hij zijn broertje verschonen. Eigenlijk is hij ook al mantelzorger. Ellen geeft Quinten extra aandacht door samen naar de judo te gaan.

Ton vertelt: “Na mijn pensioen werd Abigail geboren. Ellen kreeg last van bekkenpijn en een TIA. Behalve haar klachten, heeft ze 2 heel zieke kinderen. Toen ben ik mantelzorger geworden. Ze is inmiddels al bijna een jaar ziek gemeld”. Lili-Anne is gestopt met werken om te helpen. Ze koken, doen kinderen in bad, verschonen ze (soms 7 keer per dag) en wassen. Ton gaat altijd mee naar medische bezoeken. “Mantelzorg is eigenlijk een onbetaalde baan. Ze hoeven maar een belletje te geven en we staan er! We zijn vaak meer mantelzorger dan opa of oma”.

Creativiteit als uitlaatklep

Gelukkig kunnen ze samen ook genieten. Ton zingt bij het ‘Bredaas Mannenkoor’. Hij knutselt graag. Hij maakte een houten kist voor school. Op elke kant staat een andere bloem die een emotie voorstelt. Aan de tak middenin kunnen dingen gehangen worden. ‘Zijn boomkist’ heeft hij aangeboden op school aan juf Petra. In de klas kunnen gevoelens daarmee duidelijk gemaakt worden, een mooi symbolisch gebaar!

Voor meer informatie over mantelzorg, kijk op www.stib-breda.nl

Gerelateerde vragen: Samen proberen we het gezin draaiend te houden