Goede zorg doen we samen

In het Mastbos

Wijkwijsbreda.nl_Mastbos_345_200_s_c1

Elke dinsdagmorgen wordt er in het bos door een clubje mensen hard gewerkt. De groep bestaat uit zeven personen. Yvonne Schueler is ecoloog en is in 2012 met de groep gestart. De boswachter is er maar wát blij mee: “Zonder zulke groepen zou het niet goed gaan met het bos. Er moet evenwicht zijn in het bos tussen oude en jonge bomen. Dat bijhouden is een continu proces. Er is te weinig personeel om dit goed uit te voeren.”
FOTO: JILLE ZUIDEMA

In plaats van de sportschool

Yvonne beleeft veel plezier aan deze vrijetijdsbesteding. Het is een gezellig groepje.” De groep bestaat al 4 jaar. Ik wilde actief aan het werk in de natuur en plaatste een advertentie bij Breda Actief voor medevrijwilligers. Er reageerden een aantal mensen en zo was er plotseling een groep.” Een man uit de groep reageert: “Als je dit doet hoef je niet naar de sportschool.”

Werkzaamheden

Het is de bedoeling dat er flink wordt uitgedund, zodat de bomen genoeg ruimte hebben. Soms moeten bomen ook verdwijnen omdat een stukje heide wordt overwoekerd. Verder halen ze veel zwerfvuil uit het bos. Yvonne en haar ploeg werken het hele jaar door. Alleen als het érg nat weer is niet. Ze doen met handgereedschap subtieler werk, dat met machines niet te doen is. Vrijwilligers moeten echt van de natuur houden anders houd je het niet vol.

Nieuwe wandelroutes

Vorig jaar hebben Yvonne en haar mensen geholpen bij het maken van nieuwe en het schoonmaken van de oude wandelroutes. Dit alles in het kader van ‘Mastbos 500 jaar’. Tijdens dit jubileumjaar zijn overal in het bos paaltjes met foto’s geplaatst. Zoals het vroeger was. Ga ook eens kijken!