Goede zorg doen we samen

Drie generaties vrijwilliger

Wijkwijsbreda.nl_3_generaties_vrijwilligers-Jille_Zuidema_345_200_s_c1

Vier stralende mensen zitten er aan tafel: opa, oma, dochter en kleindochter. Ze vertellen over hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn. Drie generaties, allemaal actief bij de pastorale werkgroep in zorgcentrum Hagedonk.
FOTO: JILLE ZUIDEMA

“Als ze het me hadden gevraagd, zou ik nee hebben gezegd”, aldus Tiny Jurkiewicz (67). Wanneer zijn moeder in 2005 naar Hagedonk verhuist, gaat hij echter wekelijks mee naar de kerkdienst. Hij ziet meteen hoe belangrijk deze dienst voor veel bewoners is. Als zijn moeder overlijdt, besluit Tiny als vrijwilliger te blijven. Ook zijn vrouw Adje (66) sluit zich bij de groep aan.

Wekelijkse kerkdienst

Vijf pastoraal werkers plus veertien vrijwilligers telt de pastorale werkgroep Hagedonk. In de leeftijd van 12 tot 89 jaar. Het is een zelfstandige en actieve groep. Op donderdagavond zorgen ze ervoor dat de bewoners naar de kerkdienst kunnen. De kapel wordt ingericht. Bewoners worden opgehaald en weer teruggebracht naar hun appartement. Na de dienst drinken ze samen koffie. Verhalen gaan over en weer. Het is gezellig.

Jong geleerd is oud gedaan

Jill (12) logeert op donderdag vaak bij haar opa en oma. Al jaren vindt ze het heerlijk om met hen mee te gaan. Sinds 2015 is ze officieel vrijwilliger, de jongste ooit. Daar is wel over vergaderd . Jill heeft een bij haar leeftijd passend takenpakket. Zo helpt ze met het openhouden van deuren en met collecteren, deelt koekjes uit bij de koffie. En zit ze naast een mevrouw, die zij helpt met het kerkboek. Met twinkelende ogen: “Ik vind het echt heel leuk, de mensen zijn zo blij als ze me zien. Ik maak ook graag een praatje met hen op hun kamer.”

In dat zelfde jaar wordt ook haar moeder Femke (35) vrijwilliger. Ze viel tijdelijk in, maar bleef. Femke: “Ik kende natuurlijk hun verhalen, maar nu zag ik het met eigen ogen. Mijn moeder is oprecht in mensen geïnteresseerd. Mijn vader is vaak de gangmaker, hij weet bij iedere bewoner de juiste toon te treffen. Bewoners die soms niet mee willen, weet hij altijd over te halen. Mooi om te zien. Van Jill fleuren de mensen helemaal op. Ik voelde meteen: dit wil ik ook!”

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk, kijk op www.bredavoorelkaar.nl